Voiko vastustuskykyä vahvistaa itse?

Oman vastustuskyvyn vahvistaminen kiinnostaa monia erityisesti nyt, kun koronavirusepidemia jyllää. Tässä viisi yleisintä kysymystä aiheesta vastauksineen!

Onko ihminen sitä terveempi, mitä vahvempi immuunijärjestelmä hänellä on?

Ei pidä täysin paikkaansa. Vastustuskyvyllä torjutaan toki infektiosairauksia, mutta immuunijärjestelmä voi myös reagoida liian ärhäkästi siitepölyyn, ruoka-aineisiin tai jopa kehon omiin kudoksiin. Silloin seurauksena on allergia tai autoimmuunisairaus.


Voiko vastustuskykyä vahvistaa vitamiineilla?

Immuunijärjestelmä ei ole irrallinen elin, vaan sarja kehon tapahtumia, joista vastaavat hyvin erilaiset solut ja aineet. Vitamiinien ja hivenaineiden puutokset voivat häiritä niiden toimintaa, jos ihminen esimerkiksi syö hyvin yksipuolisesti tai kärsii imeytymishäiriöstä.

Annostusohjeita ei silti ilman lääkärin ohjetta ja taustaselvitystä kannata ylittää: niin tekemällä voit aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Varaa aika D-vitamiini- tai ferritiiniarvojen mittaukseen


Voiko vastustuskykyä vahvistaa luontaistuotteilla?

Toistaiseksi ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että mikään luontaistuote vahvistaisi vastustuskykyä merkittävästi.


Kasvaako vastustuskyky, jos jättää kädet pesemättä?

Mahdollisesti – mutta ikävä kyllä tartunnan kautta. Laiminlyömällä käsipesun sairastaa siis enemmän, ja saa siten vastustuskykyä yhdelle taudinaiheuttajalle kerrallaan. Usein ilo on lyhytaikainen, sillä virukset muuttuvat nopeasti.

Jos tavoitteena on sairastaa vähemmän, kädet kannattaa pestä. Se suojaa tutkitusti tartunnoilta.

Mitä voi tehdä, jos haluaa huolehtia vastustuskyvystään?

Kehostaan ja samalla vastustuskyvystään voi pitää huolta nukkumalla tarpeeksi, välttämällä stressiä, syömällä terveellisesti ja välttämällä päihteitä.

Perussairauksien hyvä hoitotasapaino on vastustuskyvyllekin tärkeää. Jos siis epäilet, että esimerkiksi diabetes-, astma- tai verenpainelääkityksesi tarvitsisi tarkastamista, ole yhteydessä lääkäriin!

 


Jos jokin hyvinvoinnissasi tai terveydessäsi mietityttää, varaa meiltä aika! Monet kysymyksistä voidaan ratkaista jo etävastaanotolla.