Influenssarokote

Paras suoja influenssaa vastaan on rokote

Perusterveyteen hankitaan ennakkotilauksena aina uuden influenssakauden rokotteita ja aloitamme rokottamiset heti rokotteiden saavuttua, yleensä loka-marraskuulla. Tilanne 2.1.2024: KAUDEN 2023-2024 FLUARIX TETRA -VARASTOROKOTTEEMME OVAT LOPPUNEET, UUSIA ROKOTTEITA TULEE SYKSYLLÄ 2024.  Lääkärimme voi tarvittaessa kirjoittaa reseptin rokotteesta, jolloin potilas voi hakea sen itse apteekista saatavuustilanteen mukaan – tiedustele saatavuutta lähiapteekista!

Jos hankit influenssarokoteaineen itse ja haluat ainoastaan sen pistettävän meillä, varaa rokotusta varten aika puhelimitse, niin voimme ajanvarauksen lisäksi samalla tehdä reseptin ja saat haettua rokotteen käynnille apteekista. Rokotuksen hinta on tällöin 25€, lauantaisin 30€+2€reseptimaksu. .

————————————————————————————————-

Miksi rokote kannattaa ottaa?

Influenssarokotus on tehokkain keino suojautua influenssalta ja sen vaikeilta komplikaatioilta. Tavanomaisen influenssaepidemian aikana influenssaan sairastuu jopa joka kymmenes aikuinen. Suurin osa rokotuksen ottaneista välttyy influenssalta tai jos sairastuu influenssaan, tauti on lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla. Myös jälkitautien riski on pienempi rokotetuilla.

Milloin rokote kannattaa ottaa?

Rokote kannattaa ottaa jo syksyllä. Vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, minkä aikana rokote ei vielä tehokkaasti suojaa influenssalta. Influenssavirukset muuttuvat jatkuvasti, minkä vuoksi edellisvuonna otettu rokote ei enää suojaa taudilta.

Mikä influenssarokote PerusTerveydessä on käytössä?

PerusTerveydessä  on syksyllä 2023 varastorokotteena nelivalenttinen rokote FluarixTetra, joka suojaa neljältä viruskannalta (rokotteeseen kuuluvilta kahdelta A-viruksen
alatyypiltä ja kahdelta B-virustyypiltä) noin 2–3 viikon kuluttua pistoksesta. Rokote ei sisällä eläviä viruksia. Hyvin pieni osa rokotetuista voi saada lieviä flunssan kaltaisia oireita rokotuksen jälkeen ja rokotekohta voi tuntua aralta, mutta oireet häviävät parissa päivässä. Allergisia reaktioita ilmenee erittäin harvoin.

Yli 60-vuotiaille on tarjolla myös kalliimpi mutta laajakirjoisempi rokote Eflueda, tätä Perusterveydessä ei ole varastossa. Efluedaa on saatavilla apteekissa reseptillä. Varaa tätä rokotusta varten aika puhelimitse, niin voimme ajanvarauksen lisäksi samalla tehdä reseptin ja saat haettua rokotteen käynnille apteekista. Rokotuksen hinta on tällöin 25€, lauantaisin 30€+2€reseptimaksu. .

Montako rokotuskertaa tarvitaan suojan muodostumiseksi?
Aikuisella suoja muodostuu yhdellä rokotuskerralla, vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa rokottamisesta.

Alle 9- vuotias lapsi tarvitsee kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta, jos hän ei ole aiemmin saanut influenssarokotetta tai on aiemmin saanut vain yhden influenssarokotteen. Ensimmäisen ja toisen annoksen välissä tulee olla vähintään neljä viikkoa. Mikäli lapsi on aiemmin saanut kaksi annosta mitä tahansa influenssarokotetta tai yhden annoksen nenäsumuterokotetta, riittää hänelle nyt yksi annos influenssarokotetta.

Lapsille tarkoitettua nenäsumutetta Fluenz Tetra ei ole enää (8.12.2023) toimipisteessämme varastorokotteena mutta rokotteesta voi lääkärimme kirjoittaa reseptin ja potilas voi sen noutaa apteekista itse toki saatavuus huomioiden. Potilaan tulee itse varmistaa rokotteen saatavuus.

Jos hankit influenssarokoteaineen itse ja haluat ainoastaan sen pistettävän meillä, varaa tätä rokotusta varten aika puhelimitse, niin voimme ajanvarauksen lisäksi samalla tehdä reseptin ja saat haettua rokotteen käynnille apteekista. Rokotuksen hinta on tällöin 25€, lauantaisin 30€+2€reseptimaksu. .

Voiko ottaa samalla rokotuskerralla useamman rokotteen?

Influenssarokotteen kanssa voi samalla käynnillä ottaa Hepatiitti A+B- tai Punkkirokotteen. Maksat vain yhden rokotuspalkkion. Influenssarokotteessa suoja muodostuu aikuiselle yhdellä rokotuskerralla, Hepatiitti A+B sekä Punkkirokote ovat sarjarokotteita, jotka vaativat tehosterokotuksia suojan muodostumiseksi.