Uniapnea ja suppea yöpolygrafia

Kuorsaatko ja onko sinulla hengityskatkoksia, tunnetko itsesi päivällä väsyneeksi? Havahtuuko kuorsaava kumppanisi haukkomaan yöllä happea tai tarkisteletko hengittääkö hän?

Näiden havaintojen taustalla voi olla uniapnea, joka hoitamattomana lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tapaturmariskiä ja ennenaikaista kuolleisuutta. 

Uniapneasta kärsivä voi kokea oireina myös:

  • aamupäänsärkyä
  • ärtyneisyytttä
  • masentuneisuutta
  • muistamattomuutta

Keskittymiskyky ja sukupuolinen halukkuus voi olla myös alentunut. Painonpudotus ei tahdo onnistua. Verenpaineet voivat olla aamupainotteisesti koholla. 

Suomalaisessa tutkimuksessa saatiin viitteitä uniapneasta itsenäisenä riskitekijänä sairaalahoitoa vaativalle COVID-19 infektiolle.

Varaa tilanteen arvioimiseksi PerusKäynti  NETTIAJANVARAUKSEN KAUTTA

Voit myös varata ajan puhelimitse: 020 734 0720

 

PerusKäynnillä hoitaja haastattelee sinua ensin taustasairauksista, lääkityksistä ja kokonaistilanteestasi sekä oireistasi. Käytössämme ovat myös oirekyselykaavakkeet (Epworth, Stop-Bang). Vastaanoton edetessä yhteistyössä hoitajan ja lääkärin kanssa mietitään jatkotutkimustarve mahdollisen uniapnean poissulkemiseksi ja pohditaan myös mahdollisia erotusdiagnostisia vaihtoehtoja oireiden taustalla. Käynnillä tehdään myös tarvittavat kliiniset tutkimukset lääkärin toimesta.

Suppean yöpolygrafian tarve voidaan todeta myös Perusteellisella käynnillä tai ajoterveystarkastuksen yhteydessä.

Jos epäily uniapneasta oireiston taustalla on vahva, niin jatkotutkimukseksi ohjelmoidaan suppea yöpolygrafia, jossa voidaan todeta myös mahdollinen esim. levottomiin jalkoihin liittyviä jalkojen liikehäiriö. Myös liikehäiriö voi häiritä  muutoin laadukasta unta.

Suppea yöpolygrafiaa varten potilaalle varataan aika hoitajan ohjaukseen PerusTerveyden toimipisteeseen, josta potilas saa yöpolygrafiarekisteröintilaitteen. Ohjauskäynnillä potilaalle kerrotaan tutkimuksesta ja opastetaan laitteen käyttö. Yöpolygrafia kestää yhden yön ja potilas saa siis laitteen kotiinsa. Laite palautetaan toimipisteeseen rekisteröinnin erikoislääkärin analysointia varten ja potilaalle ilmoitetaan tuloksista ja jatkosuunnitelmasta aiemmin sovitulla tavalla joko puhelimitse/etänä tai uudella käynnillä. Potilas saa itselleen myös yöpolygrafialausunnon.

PerusTerveydestä voimme tehdä lähetteen suppeaan yöpolygrafiaan myös julkiselle sektorille, odotusajat tutkimuksiin ovat toki siellä mahdollisesti pidemmät.

Jos yöpolygrafiatutkimuksessa todetaan merkittävä ja hoitoa vaativa uniapnea niin pohdimme yhdessä potilaan kanssa myös sopivimmat hoitokeinot.

Suppea yöpolygrafiatutkimus (sis.yöpolygrafia rekisteröinnin ja lausunnon ja hoitajan ohjauskäynnit sekä lääkärin soittoajan jatkoista) 269eur.

NETTIAJANVARAUKSEEN

Lue lisää: Sairastatko tietämättäsi uniapneaa?