Haavan hakasten ja ompeleiden poisto

Ompeleiden ja hakasten poisto (25-50€)

PerusTerveydessä ompeleiden ja haavahakasten poisto on sairaanhoitajan tekemä toimenpide. Hoitaja poistaa ompeleet, tarkastaa haavan paranemistilanteen ja antaa jatkoon kotihoito-ohjeet. Hinnoittelu perustuu tikkien määrään, hakasten poiston hinta on hieman kalliimpi johtuen tarvittavista toimenpidevälineistä. 1-2 tikinpoisto on 25€, 3- tai useamman tikin tai jatkuvan ompeleen poisto 35€ ja hakasten poisto 50€.

Voit varata 20 minuutin mittaisen hoitajan vastaanottoajan helposti netistä.


Milloin ompeleiden tai hakasten poisto on ajankohtainen?

Ompeleiden poiston ajankohta riippuu haavan sijaintipaikasta ja käytetystä ompelutekniikasta. Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Tavoitteena on poistaa ompeleet kivutta ja edistää haavan paranemista.

Mikäli ompeleet poistetaan liian aikaisin, haava saattaa aueta. Liian pitkään pidetyt ompeleet voivat kapseloitua ja hidastaa haavan paranemista.

Ompeleet poistetaan
• kasvojen alueelta yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua
• vartalolta 7–10 vuorokauden kuluttua ja
• venytykselle alttiilta kohdilta, esimerkiksi jalasta, keskimäärin 14 vuorokauden kuluttua.

Näin hoidat haavaa ompeleiden poiston jälkeen

Haavan rasittamista, hankautumista ja venyttämistä tulisi välttää vähintään kuuden viikon ajan. Vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta voi saunoa. Jos haava-alueelle ilmaantuu kipua, kuumotusta tai eritystä tai jos kuume nousee, ota yhteyttä lääkäriin.

Voit varata 20 minuutin mittaisen hoitajan vastaanottoajan helposti netistä.