Kuulontutkimus

Kuulo on ihmisen tärkeä aisti ja sen normaalius on joissakin ammateissa erityisen tärkeä jopa terveysvaatimus. Melualtisteisissa töissä kuulon seuranta kuuluu työterveyshuollolle. Kuulontutkimus kuuluu myös asevelvollisen tai vapaaehtoisesti asepalvelukseen hakevien palveluskelpoisuusarviointiin. Kuulo voi vaurioitua ikääntyessä tai meluvamman seurauksena ja voi aiheuttaa merkittävää toimintakyvyn ja elämänlaadun huonontumista. 

PerusTerveydessä kuulontutkimus on mahdollista Hoitajakäynnillä, jonka voit varata puhelimitse 020 7340720 tai  TÄSTÄ NETTIAJANVARAUKSEEN 

Kuulontutkimuksessa eli audiometritutkimuksessa tutkittava kuuntelee kuulokkeilla voimakkuudeltaan ja taajuudeltaan erilaisia ääniä äänieristetyssä pienessä tilassa ja ilmoittaa kuuloaistimuksestaan hoitajalle, joka kirjaa tulokset.

Kuuloa on mahdollista tutkia seulontatyyppisesti tai tarkemmin kuulokynnystutkimuksella. 

Kuuloseulatutkimuksen hinta on 55€ (sis.hoitajakäynnin) ja kynnyskuulotutkimus 80€ (sis. hoitajakäynnin).

Kuuloseulassa varmistetaan että tutkittava kuulee 20dB vahvuiset äänet kaikilla taajuuksilla. Ellei tutkittava jollakin taajuudella kuule ääntä 20dB:n voimakkaudella niin tutkitaan millä voimakkuudella hän äänen kuulee.

Kynnyskuulotutkimuksessa tutkittava kuuntelee kuulokkeilla voimakkuudeltaan ja taajuudeltaan erilaisia ääniä. Se osoittaa hiljaisimman äänen, jonka eri äänen korkeuksilla kuulee. Tulokset merkitään lomakkeelle, johon saaduista kynnyksistä piirtyy kuulokäyrä eli audiogrammi.

Epäillessäsi kuulonalenemaa suosittelemme varaamaan ensin PerusKäynnin, jolloin kerätään tarvittavat esitiedot ja kokenut yleislääkärimme tekee korvien perustutkimuksen ja ohjaa sinut tarvittaessa kuulon tutkimukseen hoitajakäynnille. Mikäli tutkimuksessa havaitaan merkittävä kuulonalenema kuulolaitteen saamisen kriteerit täyttävänä voi lääkärimme tehdä lähetteen julkisen erikoissairaanhoitoon, kuulokeskukseen tarkempaa arviota varten.

Äänieriössämme on ikkuna