Hepatiittirokote matkailijalle

Yhdistelmärokote hinta 104 €aikuinen/84€lapsi/  kerta

Oletko lähdössä yksin, kaverisi tai perheesi kanssa ulkomaille? Muista hankkia riittävä rokotesuoja ajoissa. Saat hepatiittirokotteen ja muut tarvitsemasi rokotteet helposti ja edullisesti PerusTerveydestä.

Varaa aika hepatiittirokotukselle valitsemalla Hoitajakäynti tai rokotuskäynti nettiajanvarauksesta. Yhdelle käynnille voi tulla 1–2 henkilöä. Jos tarvitset muita rokotteita tai olet epävarma rokotteen tarpeesta, soita meille. Otathan mukaan rokotekorttisi!


Yhdistelmärokote suojaa hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan

Yhdistelmärokote antaa tämänhetkisen tiedon valossa elinikäisen suojan hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan. Kolmen rokotteen rokotussarjan jälkeen ei tarvita tehosterokotetta.

Yhdistelmärokotteen rokotesarja:

    1. rokote: Otettava vähintään 4 viikkoa ennen matkaa
    2. rokote: Otetaan 1 kk kuluttua ensimmäisestä rokotuskerrasta
    3. rokote: Otetaan 6 kk kuluttua ensimmäisestä rokotuskerrasta

Lapsille ja aikuisille on omat rokotevalmisteensa. Hepatiittirokote annetaan injektiona eli pistoksena, aikuisilla tavallisesti käsivarteen.

Rokotteen voi ottaa myös pelkästään joko hepatiitti A:ta tai B:tä vastaan. Hepatiitti A -rokotussarja koostuu kahdesta rokotekerrasta.

Missä hepatiittia esiintyy?

Hepatiitti on harvinainen tauti Suomessa, mutta ulkomailla se on yleinen etenkin Euroopan ulkopuolella.

Suomalaisten suosimista matkakohteista hepatiittiriski on kohtalainen tai korkea Kaakkois-Aasiassa, Intiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa ja osassa Etelä-Amerikan maita.

Matalan riskin maita ovat Espanja, Italia, Kreikka ja Itä-Euroopan maat. Muualla Euroopassa riski on Suomen tasolla.

Maakohtaiset rokotesuositukset voit tarkistaa rokote.fi -verkkopalvelusta

Kuinka vakava sairaus hepatiitti on?

Hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Sitä esiintyy eri muodoissa, joista yleisimpiä ovat hepatiitti A ja B. Näitä vastaan on olemassa rokote. Sukupuolisuhteen ja veren välityksellä tarttuvaa hepatiitti C:tä vastaan ei ole olemassa rokotetta.

Hepatiitti A tarttuu ruuan, juoman ja epäpuhtauksien välityksellä. Tauti on lapsilla huomattavasti lievempi, aikuisilla se puolestaan voi olla ärhäkäs ja aiheuttaa rajuja oireita.

Hepatiitti B leviää verikontaktin tai sukupuoliyhteyden kautta. Mahdollisia tartunnan lähteitä ovat esimerkiksi verisiirrot kehittyvissä maissa, epähygienisesti tehdyt tatuoinnit tai lävistykset sekä sukupuolisuhteet.

Milloin hepatiittirokote kannattaa ottaa?

Hepatiittirokote on syytä ottaa, kun matkustaa maihin, joissa hepatiitin tartuntariski on kohtalainen tai korkea. Rokote antaa tämän hetken tietämyksen mukaan elinikäisen suojan.