Siitepölyallergian oireet kuriin näillä vinkeillä

Heinä pölyttää voimakkaimmin juhannusviikosta heinäkuun puoliväliin. Kausi etenee Etelä-Suomesta pohjoiseen.

Keväällä kukkii leppä sekä koivu ja kesällä pöllyää heinä. Siemenkasvien heteissä syntyvät hiukkaset liitelevät tuulten mukana miten lystäävät. Pajupensaat pölyttävät loppukesästä, joten omalta pihamaalta ne kannattaa kitkeä juurineen viimeistään heinäkuun alussa, jos siitepöly aiheuttaa harmia.

Vähiten siitepölyä on ilmassa aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Päivisin yltyvä tuuli ja aurinkoinen sää lisäävät siitepölyn määrää. Siitepölyallergian ei kuitenkaan tarvitse antaa haitata omaa elämää.

Allergiaoireet eroavat flunssan oireista muun muassa siinä, että allergia ei aiheuta kolotusta tai lihassärkyä. Jos kärsit allergisista oireista kuten vesinuhasta, aivastelusta tai silmien punoituksesta ja kirvelystä, kokeile lieventää siitepölyallergian oireita näillä vinkeillä. Lääkäriltä saat myös tehokkaita lääkkeitä, jos oireet eivät hellitä.

Näin hillitset siitepölyn oireita

  • Pidä koti siistinä.
  • Älä tuuleta tai kuivaa petivaatteita ulkona – siitepöly tarttuu helposti kosteisiin lakanoihin.
  • Ajoita juoksulenkit ja muu raskas ulkoliikunta aamuvarhaiseen tai iltamyöhään.
  • Ota kevyt suihku ennen nukkumaanmenoa – huuhtele siitepöly hiuksista.
  • Hanki hiukkassuodattimet tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin.

Hoida siitepölyallergiaa kotikonstein

Apteekista saat antihistamiinilääkkeitä ilman lääkärin määräämää reseptiä. Allergista nuhaa voit hoitaa myös kortisoninenäsuihkeella tai kokeilemalla nenähuuhtelua nenäkannulla.

Kortisonipitoiset nenäsumutteet hoitavat nenän limakalvon tulehdustilaa tehokkaasti, ja niitä tulee käyttää kuurimaisesti. Jos antihistamiinipillerit eivät yksinään riitä silmien oireisiin, kokeile silmätippoja.

Siitepölyallergia – milloin lääkäriin?

Hakeudu lääkäriin, jos siitepölyallergian oireet eivät hälvene. Myös yskä ja hengenahdistus ovat merkkejä siitä, että on syytä varata aika lääkärille. Allergiaoireisiin myös lääkäri määrää tavallisesti antihistamiinivalmistetta, mutta vahvempaa kuin mitä itse saa hankittua ilman reseptiä.

Siedätyshoito voi parantaa

Siitepölyallergiaa voidaan hoitaa myös siedätyshoidolla. Allergisen nuhan siedätyshoito kestää noin 3 vuotta. Siitepölyallergian siedätyshoito aloitetaan yleensä syksyllä. Hoidon teho on yksilöllistä, mutta parhaimmillaan siedätyshoito vaikuttaa jo ensimmäisenä hoitovuotena.

Siedätystä annetaan usein pistoksina. Uutena hoitomuotona voidaan kokeilla kielenalusliuoshoitoa. Esimerkiksi koivuallergian hoitoon tarkoitettu liuos tiputetaan kielen alle kausiluonteisesti kolmen peräkkäisen vuoden ajan. Hoito aloitetaan lääkärillä, mutta jatketaan kotona lääkärin ohjeiden mukaan.

Lisätietoja siitepölyallergian hoitomuodoista saat Peruskäynnillä omalta PerusTerveys-lääkäriasemaltasi.

Katso vapaa ajat tai soita.