Satavuotias ”hyvinhoiva” Suomi

”Vielähän tuo jaksaa omin voiminsa valittaa”, kuuluu letkautus ylikiiminkiläisiä sananparsia käsittelevässä Olavi Leskelän kirjassa. Sutkautus valaisee minulle surkean hupaisalla tavalla sen, miten aiemmat sukupolvet ovat omien ja ehkäpä perheenjäsentensä vaivojen kanssa pinnistelleet ennen lääkäriin lähtemistä. Sitkeässä elää kansantarina suomalaisesta miehestä, joka lähtee lääkäriin vasta kun on ”toinen jalka haudassa ja toinen haudan reunalla”.

PerusTerveydessä yksi alkuperäinen ja kantava ajatus oli avata yksityiset yleislääkäripalvelut kaiken kansan saataville. Meidän mielestämme 100:n vuoden itsenäisyyttä juhliva maamme on isiemme ja äitiemme ahkeralla puurtamisella ja omalla työllämme rakennettu hyvinvoiva valtio, jossa hyvää riittää kaikille. Haluamme, että satavuotias Suomi on myös ”hyvinhoivavaltio” jokaiselle suomalaiselle. Vai eikö upean satavuotiaamme vauraus ja rikkaus vieläkään riitä siihen, että jokaisella on mahdollisuus lähteä lääkäriin silloin kun se on tarpeellista ja omaan aikatauluun sopivaa?

Riittää se. Kaikki on tahdosta kiinni. Kun on tahtoa, löydetään keinot. Siksi olemme avanneet ja avaamme lisää toisenlaisia lääkäriasemia, joissa tingitään vain yhdestä asiasta: hinnasta. PerusTerveys on tarkoitettu kaikille meille aivan tavallisille oululaisille, helsinkiläisille, vantaalaisille, espoolaisille ja muille. Lääketieteellisesti ajateltuna matalan kynnyksen palvelumme ovat vahvasti perusteltuja: moni tauti on hoidettavissa sitä paremmin, mitä aiemmin taudin jäljille ja diagnoosiin päästään.

 

Jaakko Sinikumpu
Johtava ylilääkäri, dosentti