Kuivan ihon hoito

Ihottuman kotihoito

Talvi tulee ja kylmien ilmojen myötä monilla iho kuivuu. Varsinkin atooppinen iho kärsii kuivista pakkaskeleistä. Perusvoiteiden säännöllinen käyttö 1-2 kertaa vuorokaudessa, ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja lääkevoiteiden käyttö aktiivisen ekseeman aikana ovat omahoidon kulmakivi. Jos et vielä ole löytänyt itsellesi sopivaa perusvoidetta, kannattaa apteekista ostaa useampi pieni perusvoidepakkaus eri rasvapitoisuuksilla. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan tuotteen. Atooppiselle iholle on hyväksi myös rasvapesut. Rasvapesuissa käytetään suihkussa pesuaineen sijaan vähärasvaista perusvoidetta.

Ihottuman pahenemisvaiheessa perusvoiteen tarve lisääntyy ihon kuivuessa. Kutina lisääntyy, ihoa polttaa ja kirvelee. Ihon punoitus ja ihottumaläiskät lisääntyvät. Myös ihorikkoja voi kehittyä. Ihottuma vetistää ja karstoittuu. Ihottumaa hoidetaan kortisonivoiteella 1-2 viikon mittaisilla kuureilla. Kuurien välissä on tärkeää pitää vähintään edeltävän kuurin mittaiset tauot, joiden aikana ihoa rasvataan perusvoiteella. Karstaista ja tulehtunutta ihoa pestään päivittäin 1-2 kertaa ja rasvailu suoritetaan peseytymisen jälkeen.

Perusvoidetta ja lääkevoidetta ei laiteta samanaikaisesti samalle ihoalueelle. Niiden käytön välillä pidetään vähintään tunnin tauko. Kortikosteroidi-voiteiden pitkäaikainen käyttö voi ohentaa ihoa, varsinkin jos ihon kunnon takia ei voida pitää pidempiä taukoja.

Milloin lääkärille?

Joskus ihon rasvailu perusvoiteilla ei kuitenkaan auta, vaan iho ärtyy, kutisee ja tulee laajojakin ihottuma-alueita. Etenkin lapset raapivat kuivaa kutisevaa ihoa, jolloin iho herkästi myös tulehtuu. Silloin on hyvä tulla näyttämään ihottumaa meille PerusTerveyteen lääkärille. Pienen ihottuman hoitoon riittää Peruskäynti, laajemman ja pitkään kestäneen ihottuman ollessa kyseessä suosittelemme varaamaan Perusteellisen käyntiajan. Hankalan ihottumatilanteen hoito vaatii reseptilääkitystä.

Lue myös: Finnit kuriin – aknen hoito kannattaa

 

Sairaanhoitaja Suvi Hyvärinen
PerusTerveys Myyrmäki