Finnit kuriin – aknen hoito kannattaa

Finneille tyypillistä on niiden esiintyminen kausittain. Niiden määrä reagoi herkästi tietyille ruoka-aineille, stressille ja hormonitoiminnan muutoksille. Akne on sisäsyntyinen eikä se tartu tai leviä. Finnien runsaalle esiintymiselle ei ole olemassa yhtä tiettyä syytä, vaan sen tausta on usein monitekijäinen. Akne kulkee usein suvussa tai perheessä.

Aknea tavataan useita alatyyppejä, joista yleisimmät ovat tyypillisiä punaisia ja märkäisiä näppylöitä aiheuttava tavallinen akne (acne vulgaris), musta- ja valkopäitä ja ihon punoittavia tulehdusalueita aiheuttava komedoakne sekä kystinen akne joka aiheuttaa märkäpäiden lisäksi myös syviä onkalomaisia ihotulehduksia. Akneksi luokitellaan myös muita ihotulehdusten alatyyppejä, jotka ovat huomattavasti harvinaisempia.

Aknen toteaminen

Akne toteamiseen riittää lääkärin arvio vastaanotolla. Sen hoitaminen on kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa, jonka tärkein asia on ihon säännöllinen peseminen. Eri ihotyypit vaativat erityyppistä putsausta: joillekin voi riittää pelkkä vesipesu kun taas toiset tarvitsevat erityisesti akneiholle tarkoitettuja pesuaineita. Puhdistuksen lisäksi aknen hoidon kulmakiviä ovat paikallisesti käytettävät hoitavat voiteet. Lääkäri määrää vastaanotolla kullekin finnityypille sopivan lääkeaineen reseptillä. Bentsyyliperoksidi-voidetta (esim. Basiron ®) saa myös ilman reseptiä, mutta varsinkin jos finnejä on paljon tai akne on jatkunut pitkään, kannattaa tilanne arvioida lääkärin vastaanotolla sopivan hoidon löytämiseksi.

Aknen hoitokeinoja on useita

Joskus finnit eivät lähde pelkällä paikallishoidolla. Tällöin yleislääkäri voi määrätä paikallishoidon tueksi suun kautta otettavan antibioottikuurin. Pelkkään komedoakneen antibiootit eivät tepsi, mutta laajat märkänäppyläiset aknet hyötyvät monesti antibioottihoidosta. Kuurin pituus vaihtelee potilaskohtaisesti, mutta yleensä puhutaan 2-3 kuukauden, joskus jopa puolen vuoden, jatkuvasta hoidosta. Naisilla avuksi voivat tulla myös tietyt yhdistelmäehkäisypillerit, joiden antiandrogeeninen eli mieshormonien määrää vähentävä vaikutus voi olla yksinään riittävä hoito finneihin.
Finnien hoitoon on ehdotettu myös monia ei-lääkkeellisiä hoitoja kuten vitamiineja, erikoisruokavalioita, rohdosvalmisteita ja jopa akupunktiota. Näiden tehosta ei kuitenkaan ole näyttöä. Auringon valo saattaa parantaa akneihon kuntoa, mutta riittävästä auringonsuojavoiteen käytöstä on huolehdittava. Joskus ihotautilääkärit määräävät myös erityisiä valohoitoja.

Mikäli paikallishoitoa ja mikrobilääkehoitoa on kokeiltu useampaan kertaan tai jos akne on päässyt erittäin pahaksi, voi ihotautien erikoislääkäri aloittaa aknen hoitoon isotretinoiinin. Sen käyttö vaatii laboratoriokoeseurantaa ja voimakkaan teratogeenisyyden takia lääkityksen aikana naisten tulee kiinnittää ehkäisyyn erityistä huomiota.

Akne voi pahimmillaan jättää hankalat arvet ja haitata sosiaalista elämää. Mikäli finnien määrä tai sijainti on häiritsevä eikä kotihoito ole tuottanut tulosta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen tehokkaamman hoidon suunnittelemiseksi.

  • Voit Varata ajan Perusteelliselle käynnille numerosta 0207 340 720 tai nettiajanvarauksen kautta

Petja Orre, LL
Kirjoittaja työskentelee johtavana lääkärinä PerusTerveys Helsingissä