Vaivaako selkäkipu – milloin vaivan kanssa kannattaa mennä lääkäriin?

Selkäkipu on hyvin yleinen vaiva, sillä jopa kolmas työikäinen suomalainen on kärsinyt alaselkäkivuista. Jos selkäkipu vaivaa ja vaikeuttaa arkea, on hyvä tietää, miten oireita voi lievittää itse, ja milloin on syytä mennä lääkäriin.

Mikä aiheuttaa selkäkipua?

1. Lihasjännitys

Tyypillisin selkäkipu on äkillinen alaselkäkipu, joka yleensä johtuu lihasten jännittymisestä, jota pitkät ajomatkat, huonot työasennot, liikapaino tai äkillinen venähdys voivat edesauttaa. Kipua voivat aiheuttaa myös selän nikamien rappeumat ja pikkunivelten kulumat.

Reseptivapaa särkylääke toimii hoitona tavalliseen, lyhytkestoiseen selkäkipuun, joka ei säteile alaraajoihin. Sen lisäksi suositellaan liikkumaan selkäkivun rajoissa, sillä lepo ei yleensä nopeuta parantumista. Voi olla syytä tarkistaa myös työergonomia ja tehdä muutoksia työskentelyasentoon sekä perehtyä selkälihaksia vahvistaviin harjoituksiin. Selkäkivun uusiutumista voidaan tällaisilla toimenpiteillä usein ehkäistä.

Usein tavalliset selkäkivut paranevat nopeasti – muutamissa päivissä – itsestään, eikä lääkärissä käynti ole tarpeen.

2. Välilevytyrä eli iskias

Eräs melko yleinen aiheuttaja on myös olla välilevytyrä, joka tunnetaan useimmiten iskiaskivun nimellä. Tällöin kipu säteilee alaraajoihin ja voi aiheuttaa myös puutuneisuuden tunnetta. Kuudessa viikossa noin 80 % ja kolmessa kuukaudessa 90 % tapauksista välilevypullistuma parantuu itsestään. Itsehoidossa kannattaa pohtia, mistä selkä- ja alaraajaoireet pahenevat ja mitä itse voi tehdä helpottaaksesi niitä. Liikkumiseen rohkaistaan ja selkää kannattaa käyttää kivuista huolimatta, sillä se edistää oireiden helpottamista.

Jos kipu on kovaa tai hermopuristuksen seurauksena syntyy alaraajojen lihasheikkoutta ja tunnottomuutta, ei luonnollista parantumista kannata jäädä odottamaan, vaan on järkevää mennä lääkäriin.

3. Selkäydinkanavan ahtauma

Selkärangan rappeumiin lukeutuvassa selkäydinkanavan ahtaumassa (spinaalistenoosi) kanavassa oleva selkäydin joutuu kokonaisuutena puristuksiin. Ensioire on usein kävellessä tuntuva puristus reisissä. Kun välilevytyrässä eli iskiasvaivoissa selän oikaiseminen usein helpottaa oireita, selkäydinkanavan ahtaumassa se taas saattaa niitä pahentaa. Selkäydinkanavan ahtauman diagnoosi tehdään yleensä magneettikuvauksella.

4. Vakava tai spesifi sairaus

Harvinaisimpia selkäkivun aiheuttajia sen sijaan ovat nikamien tulehdukset ja kasvaimet, selkärankareuma tai munuaisperäiset vaivat. Tällainen vakava tai spesifin sairauden aiheuttama syy on selkäkivun takana vain alle 5 %:ssa tapauksista.

Milloin lääkäriin selkäkivun kanssa?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos:

● Selkäkipu on hyvin voimakasta.

● Selviytyminen arjen normaaleista toimista on estynyt.

● Alaselkäkipu pitkittyy tai toistuu usein.

Jos koet näitä oireita selkäkivun yhteydessä, mene lääkäriin mahdollisimman pian:

1. Äkillinen muutos virtsan- tai ulosteen pidätyskyvyssä ja/tai tunnottomuus peräaukon ja sukuelinten ympärillä. Oireet viittaavat siihen, että jokin painaa selkärangan hermoja.

2. Tulehdusoireet; kuumeilu, heikentynyt vastustuskyky tai esimerkiksi taipumus uusiutuviin virtsatietulehduksiin.

3. Kaatuminen tai onnettomuus. Jos selkäkipu on jonkin vamman aiheuttama, lääkäri sulkee pois murtuman mahdollisuuden. Ikääntyvillä osteoporoosi on tavallisin selän murtuman aiheuttaja.


4. Jos selkäkipu on jatkuvaa, ja taustalla on aiemmin sairastettu syöpäsairaus. Kipu tuntuu usein myös levossa ja yöllä. Yllättävä laihtuminen saattaa liittyä oireisiin.

5. Kova vatsakipu.

6. Kipuilu öisin sekä selän jäykkyys, joka jatkuu aamuisin pitkään. Tällöin liikkuminen helpottaa kipua. Tulehdukselliseen selkäsairauden kuten selkärankareuman aiheuttama kipu on pahin yöllä. Selkärankareuma alkaa tyypillisimmin nuorena, 15 – 35 ikävuoden välillä.

Tervetuloa vastaanotolle!

Terveisin, Perusterveyden väki.