Terveellisempi raskaus

Maailmanlaajuisesti jopa puolet hedelmällisessä iässä olevista naisista on ylipainoisia. Raskauden aikainen ylipaino ja voimakas painonnousu ovat riski naiselle ja vauvalle sekä raskausaikana että myöhemmin elämässä. Terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan liittyen raskaana oleville äideille annetaan ohjeita, Suomessa erityisesti neuvolakäynneillä. Vastikään julkaistussa 36 tutkimuksen meta-analyysissa tarkasteltiin ohjeiden antamisen vaikutusta raskaana olevaan naiseen sekä synnytykseen. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muita raskauteen ja sikiön kehitykseen vaikuttavia asioita kuten äidin ikä, etninen tausta ja muut olemassa olevat yleissairaudet. Tutkimuksia oli tehty kuudessatoista maassa.

Ravitsemus- ja liikuntaohjeiden antamisella havaittiin olevan positiivinen vaikutus ja raskaudenaikainen painonnousu oli maltillisempaa äideillä, joille ohjeita oli annettu. Tästä oli hyötyä sekä naisen että sikiön terveyteen. Lisäksi ne äidit, jotka olivat saaneet ravitsemus- ja liikuntaohjeita raskauden aikana, joutuivat vertailuryhmää harvemmin sektioon. He siis synnyttivät yleisemmin alateitse.
Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että muunlaiset komplikaatiot olivat yhtä yleisiä molemmissa ryhmissä. Elämäntapaohjeet hyödyttivät kaikkia tulevia äitejä riippumatta heidän iästään, muista sairauksistaan tai lähtöpainostaan.

Lääkäriltä sekä muilta terveydenhuollon ammattilaisilta saa tarvittaessa lisätietoja tutkitusti terveellisestä ruokavaliosta ja liikkumisesta raskauden aikana.

Lähde:
Effect of diet and physical activity based interventions in pregnancy on gestational weight gain and pregnancy outcomes: meta-analysis of individual participant data from randomised trials