Loma loppui, univaikeudet alkoivat?

Lomalla pyllähtänyt unirytmi tekee töihinpaluusta tervanjuontia. Uni tuntuu olevan makeimmillaan, kun puhelimen herätysääni katkaisee sen. Päivällä ajatus ei kulje, ja illalla tulee nukahdettua liian myöhään. Mikä neuvoksi?

Ennakoi

Tämä ohje voi tulla tälle vuodelle myöhässä, mutta ota se onkeesi ensi vuonna: säästä loman viimeinen viikko itsellesi. Älä suunnittele siihen isoja pihatyöurakoita tai villiä juhlaputkea, mikäli toivot palaavasi arkeen sulavasti ja mahdollisimman vähällä stressillä.

Viimeisellä lomaviikolla on fiksua kaikin puolin rauhoittaa elämisen rytmiä; ottaa kunnolla aikaa lepäämiselle. Samalla unirytmiä voi hivuttaa vaikka vain vartti kerrallaan kohti arjen aikataulua.

“Työtä varten” viimeistä lomaviikkoa ei tarvitse ajatella pyhittävänsä – tämä olisikin lisäämään stressiä – ajattele sitä ennemmin oman voinnin hoitamisena ja ”lomasta toipumisena”.

Viihdy valossa aamuisin

Pohjoisen valoisat kesäillat ja -yöt houkuttelevat valvomaan myöhään. Niistä ei tarvitse lomalla jättää nauttimatta, mutta valon virkistävä vaikutus kannattaa muistaa ja säästää sen voima töihin palatessa aamuihin.

Käy siis reippailemassa lyhyt lenkki aamun valossa joka päivä! Pääset starttaamaan työt virkeämpänä, ja illalla uni maittaa paremmin.

Jos aamun valo herättää jo neljältä, ja illalla uni ei tahdo tulla, voi apu löytyä pimennysverhosta.

Anna väsymyksen tehdä tehtävänsä

Jos uni ei illalla maistu, voi olla hyvä kasvattaa ”unipainetta” hallitusti. Rajoita kofeiinipitoiset ruoat ja juomat aamuun, äläkä nuku päiväunia, vaikka tuhdin lounaan jälkeen siihen olisikin mahdollisuus. Päiväunet pitkittävät unirytmin normalisoitumista.

Sopivassa suhteessa liikuntaa ja rauhoittumista

Liikunta lievittää stressiä sekä parantaa unen laatua ja määrää, mutta sitä ei kannata harrastaa enää myöhään illalla: elimistö jää sen jäljiltä toviksi hyrräämään vauhtiin, eikä nukahtaminen välttämättä onnistu.

Stressinhallintaan kannattaa kokeilla iltaisin hengitysharjoituksia, kuten hidasta palleahengitystä. Kiinnitä erityisesti huomiota hitaaseen ulospuhallukseen. Nämä harjoitukset sopivat hyvin juuri ennen unta tehtäviksi.

Rauhoittumisen tueksi löytyy myös mobiilisovelluksia, kuten HeadSpace ja Calm, joilla pääset ohjatusti unen partaalle.

Pian helpottaa!

Ensimmäinen työviikko on yleensä vaikein, etenkin, jos kaikki muutkin ”aikuisarjen” osa-alueet pitää ottaa haltuun kerralla. Osaset loksahtelevat kuitenkin paikalleen nopeasti, ja arki alkaa sujua tavalliseen tapaan.

Mikäli unettomuus ja väsymys kuitenkin vaivaavat pitempään tai stressi tuntuu liian raskaalta kestää, voi olla järkevää piipahtaa lääkärin juttusilla.  

Tarvittaessa selvitämme, voisiko oireiden taustalla sittenkin olla jotakin muuta ongelmaa, kuten uniapneaa, kuorsaamista, masennusta tai muita uneen vaikuttavia sairauksia. Joskus myös unirytmin muokkaamisen tueksi tarvitaan hetkeksi lääkitys, ettei kierre pääse pahenemaan.

>> Varaa aika, selvitellään uniongelmaasi yhdessä!