Tapaa fysioterapeutti ja lääkäri samalla käynnillä – vältyt turhalta ramppaamiselta

 

Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet (niin sanotut tules-vaivat) ovat yleisimpiä vaivoja lääkärin vastaanotolla. Jopa 20-30 % yleislääkärikäynneistä johtuu näistä vaivoista. Äkilliset ja pitkittyneet selkäkivut ovat näiden yleisin oireryhmä.

Ne aiheuttavat potilaille paljon toiminnallista haittaa, häiritsevät normaalia elämää ja johtavat myös usein sairaspoissaoloihin. Myös niska-hartiaseudun jumit ja nivelrikkokivut vaivaavat satoja tuhansia suomalaisia ainakin ajoittain. Liikuntavammat ovat vielä oma lukunsa.

Lääkäriin hakeudutaan, kun särkylääkkeet eivät tehoa

Tyypillisesti alaselkäkipu vaivaa muutamia päiviä tai viikkojakin ja se haittaa liikkumista, nostelua, pitkäkestoista istumista tai jopa normaalia kävelyä. Lääkäriin hakeudutaan useimmiten siinä vaiheessa, kun kotona otetut särkylääkkeet eivät riitä tai selkäkipu estää työnteon ja tarvitaan sairaslomatodistusta.

Valtaosa selkäkivuista ei tarvitse alkuvaiheessa kuvantamistutkimuksia, mutta lääkärin on hyvä tutkia selkä hermojuurioireiden ja tulehdusten poissulkemiseksi. Hoitona on yleensä oireen mukainen fyysinen aktiivisuus ja kävely sekä tulehduskipulääkkeet. Fysioterapeutin ohjaamat harjoitteet ja hoidot ovat yleensä paras apu selän kipuihin.

Paras lopputulos lääkärin ja fysioterapeutin yhteistyöllä

Monille potilaille on tärkeää paitsi saada vaiva paranemaan, myös estää vaivan palaaminen. Mikäli potilaan oireet ovat vakavia tai ne ovat syntyneet tapaturman seurauksena, saatetaan tarvita röntgen-, ultraääni- tai magneettitutkimuksia.

Kuvantamistutkimuksista on hyötyä silloin, kun mietitään vaivan kirurgista hoitoa tai tarvetta kipsille tai muulle tuelle. Myös monet liikuntavammat ja tapaturmat paranevat paremmin oikeanlaisia fysioterapeuttisia harjoitteita tekemällä ja hyödyntämällä fysikaalisia hoitoja.

Fysioterapeutti on lääkärin korvaamaton työpari tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ja vaivojen hoidossa.

Yhteisvastaanotto nopeuttaa hoitoa

Fysioterapeutin ohjaus ja hoidot ovat moniin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin tehokas apu. Samaan aikaan tarvitaan usein myös lääkärin arviota. Perinteisesti tämä edellyttää potilaan käyntiä vähintään kahdella eri vastaanotolla.

Lääkärin ja fysioterapeutin osaamisen yhdistäminen ensimmäiselle vastaanottokäynnille nopeuttaa parhaimmillaan hoitoprosessia ja vähentää tarvetta rampata eri asiantuntijoiden vastaanotolla.

Lääkärin keskittyessä vammojen ja sairauksien lääketieteelliseen diagnosointiin ja hoitoon fysioterapeutti lähestyy potilaan ongelmaa toiminta- ja liikkumiskyvyn näkökulmasta. Miten esimerkiksi äkillinen lanneselän kipu tai jatkuvasti kiusaava tenniskyynärpää vaikuttavat potilaan työkykyyn, arkirutiineihin tai harrastuksiin?

Nousujohteinen harjoittelu auttaa parantumaan

Fysioterapeutti pyrkii auttamaan potilasta palauttamaan toiminta- ja liikkumiskykynsä hänen tavoitteidensa mukaisesti ja tarpeen mukaan ohjaa potilasta terveellisiin liikuntatottumuksiin toistuvien vammojen ja kivun pitkittymisen ennaltaehkäisemiseksi.

Tavoitteisiin pyritään yleensä asianmukaisilla ja nousujohteisilla liikeharjoitteilla, jotka toimivat myös usein oireita lievittävästi. Tarpeen mukaan oireita voidaan lisäksi helpottaa esimerkiksi manuaalisen terapian tai teippauksen keinoin.

Joskus yksikin käynti riittää

Kaikki tuki- ja liikuntaelinvammat eivät vaadi fysioterapiajaksoa parantuakseen ja joskus kertaluontoinen liikkumisen ja fyysisen aktiivisuuden ohjauskin on jo riittävää. Mikäli fysioterapiajaksolle nähdään kuitenkin tarve, saadaan se käyntiin heti lääkärin ja fysioterapeutin yhteisvastaanotolta alkaen.

PerusTerveys on aloittanut yhdessä Fysios-ketjun kanssa fysioterapeutin ja lääkärin yhteisvastanotot Helsingissä ja Oulussa. Yhteisvastaanoton ansiosta potilas saa tarpeen mukaan samalla käynnillä lääkereseptin ja sairauslomatodistuksen sekä fysioterapeutin arvion, ohjauksen ja hoidon.

Julius Luomajoki
Fysioterapeutti, OMT
Fysios Group Oy

Petja Orre
Johtava lääkäri
PerusTerveys Helsinki Oy

Varaa tästä PerusFysio-käynti (omavastuuosuus 33e)