”Rakkaalla” lapsella on monta nimeä!
Kurkkuun koskee, nenä vuotaa, yskittää, viluttaa, lihaksia kivistää ja väsyttää… Kuulostaako tutulta? Aikuinen sairastaa keskimäärin yhdestä viiteen virusperäistä ylähengitystieinfektiota vuosittain, lapsi jopa kymmenen. Virusperäiset ylähengitystieinfektiot tarttuvat usein jo oireettomassa vaiheessa ja erilaisia viruksia on jatkuvasti liikkeellä. Oireiden ensipäivinä tarttuvuus on suurimmillaan. Ylähengitystieinfektio-oireiden kesto ja kirjo vaihtelevat, keskimäärin tauti selätetään kymmenessä vuorokaudessa.
Ylähengitystieinfektioita aiheuttavilta viruksilta on lähes mahdoton välttyä. Huomioithan siis muut ympärilläsi. Muista huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja vältä kättelyä, sillä suurin osa tartunnoista tarttuu käsien välityksellä. Yskiminen ja aivastelu mahdollistavat pisaratartunnan, joten pidä nenäliina lähettyvillä yskimisen, aivastelun ja niistämisen varalta. Heitä käytetty nenäliina pikimmiten pois.
Virusperäisiin ylähengitystieinfektioihin ei ole parantavaa hoitoa, eikä antibiooteista ole virusperäisten flunssien hoidossa apua. Oireita voi kuitenkin lievittää!
Lepo on tärkeintä
Lepo on avainasemassa ylähengitystieinfektion hoidossa. Vältä voimakasta fyysistä rasitusta ja kuuntele vointiasi. Kevyt kävely raikkaassa ilmassa on suositeltavaa, älä kuitenkaan lähde hikilenkille. Anna elimistölle aikaa toipua sairastelusta. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen voi lievittää nieluoireita ja helpottaa liman yskimistä. Sillä, juotko lämmintä tai viileää, ei ole väliä! Tarvittaessa voit käyttää kivun- ja kuumeenhoitoon itsellesi soveltuvaa särky- ja kipulääkettä. Nenän tukkoisuuden lievittämiseen apua voi hakea reseptittä saatavista nenäsuihkeista, nenäkannusta ja nenätipoista. Höyryhengitys oikein toteutettuna vähentää limakalvojen ärsytystä ja kosteuttaa hengitysteitä. Yskimistä voi helpottaa pulloon puhalluksella eli vastapainehengityksellä. Vastapainehengitys avaa ahtautuneita, pieniä hengitysputkia ja paineen avulla saadaan limaa liikkeelle ja helpommin yskittäväksi.
Influenssa
Influenssa tarkoittaa influenssa-nimisten virusten aiheuttamaa hengitystieinfektiota. Tavanomaisista flunssaa aiheuttavista viruksista poiketen influenssa muuntuu huomattavasti, ja sen aiheuttamat oireet voivat olla tavallista nuhakuumetta vakavampia. Riskiryhmillä tauti voi vakavimmillaan olla hengenvaarallinen. Yleensä oireiden alku kuitenkin voi muistuttaa viatonta ylähengitystieinfektiota; perusoireita voivat olla nuha, kurkkukipu, kuume, yskä sekä lihassärky. Joillakin taudinkuva voi olla myös hyvin lievä.
Mikäli omahoidosta ei ole riittävää vastetta tai voinnissasi tapahtuu muutosta huonompaan, on aiheellista käydä tarkastuttamassa tilanne lääkärin vastaanotolla.
Hakeuduthan arvioon, mikäli
- yleisvointisi selkeäsi heikkenee
- sinulla on useita päiviä kestävä korkea kuume
- hengenahdistusta ilmenee
- sinulla on kipuja rintakehän tai keuhkojen alueella
- nielukipu voimistuu (muuntuu toispuoleiseksi, syöminen tai juominen hankaloituu selkeästi, puhe puuroutuu tai suu ei aukea normaalisti)
- poskipäillä tai otsalla on voimakasta paineentunnetta
- oireet pitkittyvät selkeästi
- tai oireet uusiutuvat jo niiden lievityttyä.
Lapsen kohdalla yleisvoinnin seuranta ylähengitystieinfektion aikana on erittäin tärkeää. Arvioon kannattaa hakeutua, mikäli
- lapsi on kivulias, yleisvointi heikkenee tai lapsi väsähtää
- oireilu pitkittyy yli kahteen viikkoon
- kuumeilu jatkuu yli viiden vuorokauden ajan tai kuume nousee uudestaan kuumeettoman jakson jälkeen
- hengitystieoireilua esiintyy: hengitys on raskasta, vinkuvaa tai tiheää
- lapsi ei suostu syömään tai juomaan
- ilmaantuu silmien rähmintää
Voit olla suoraan yhteydessä numeroon 0207 340 720 tai varata ajan nettiajanvarauksestamme