Siitepölyallergia alkaa oireilla keväällä – eli NYT!

Siitepölyallergia vaivaa keväisin ja sitä aiheuttavat siitepölyhiukkaset leviävät tuulen mukana kauas

“Minulla on aina kerran vuodessa keväällä nuha, joka etenee antibiooteilla hoidettavaksi poskionteloiden tulehdukseksi.”

Oletko tullut ajatelleeksi, että tuo jokakeväinen nuha saattaakin olla allergista oireilua? Siitepölyallergia on hyvin yleinen vaiva, jonka oireet heikentävät jopa joka viidennen suomalaisen elämänlaatua. Allergiakausi alkaa jo varhain keväällä – myös meillä täällä Oulun korkeudella – kun tuulet tuovat etelästä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä. Ajantasaisen siitepölytiedotteen (Turun yliopiston siitepölytiedotus) löydät täältä https://norkko.fi/

Aloita allergialääkitys ajoissa

On tärkeää aloittaa allergialääkitys riittävän ajoissa, ennen kuin oireet ovat edenneet esimerkiksi edellä kuvatun potilaan poskiontelotulehdukseksi. Lääkitys kannattaa aloittaa 2-3 viikkoa ennen oletettua oireiden alkua.

Suurin osa siitepölyallergiasta kärsivistä oireilee vasta loppukeväästä, kun koivun kukinta alkaa tai kesällä heinän kukinnan aikaan. Pujon kukinta lopettaa varsinaisen siitepölykauden, minkä jälkeen osa ihmisistä oireilee vielä erilaisille syksyn homeitiöille. Joidenkin kohdalla allergiakausi voi kestää siis aina maaliskuulta pitkälle syksyyn, kunnes pakkaset alkavat.

Allergioita ei tarvitse välttämättä tutkia, riittää, kun toistuvasti huomaa oireiden alkavan esimerkiksi aina koivun kukinnan yhteydessä ja allergialääkityksen helpottavan. Tavallisimmin siitepölyallergian oireita ovat nenän kutina, aivastelu, kirkas nuha, nenän tukkoisuus, silmien punoitus, kutina ja kirvely. Allergiaoireet alkavat usein jo lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta voivat alkaa myös myöhemmin. Oireiden voimakkuus voi vaihdella huomattavasti vuodesta toiseen ja joskus oireet voivat jopa hävitä kokonaan.

Hoida siitepölyallergia kotikonstein

Allergian hoitoon on saatavissa apteekista monia itsehoitolääkkeitä: antihistamiinitabletteja, kortisonipitoisia nenäsuihkeita ja erilaisia silmätippoja.

Lääkitysten lisäksi oireilua voi vähentää kiinnittämällä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Vältä pyykkien kuivatusta tai tuuletusta ulkona siitepölykaudella.
  • Käy suihkussa ulkoilun jälkeen, huuhdo myös hiukset.
  • Lenkkeile aamulla varhain, illalla myöhään tai sateen jälkeen, jolloin siitepölymäärät ovat vähäisempiä.

Siitepölyallergia – milloin lääkäriin?

Jos oireet ovat voimakkaat, voi olla hyvä käydä lääkitys läpi kokonaisuutena yhdessä lääkärin kanssa. Lääkäriin kannattaa lähteä myös, jos ei ole varma, mistä oireet johtuvat, käytetyt lääkitykset eivät helpota oireilua riittävästi tai jos kärsii hengitysvaikeuksista.

Siedätyshoito voi parantaa oireet pitkäksi aikaa

Allergioita voidaan hoitaa myös siedätyshoidolla, jos oireilu jatkuu asianmukaisista lääkityksistä huolimatta ja vaikuttaa elämänlaatua heikentävästi. Siedätyshoidossa elimistö opetetaan sietämään allergiaa aiheuttavaa ainetta ja se helpottaa yleensä paitsi allergian nenä-, silmä- ja keuhko-oireita, myös ruoka-aineiden ristireaktioita.  Tavallisimmat allergeenit siedätyshoidossa ovat koivu ja timotei, joille hoito voidaan toteuttaa kolmen vuoden tablettihoitona. Siitepölyallergian siedätyshoito aloitetaan yleensä syksyllä.

PerusTerveydessä saat lääkärin arvion ja tarvittaessa reseptit allergiaoireisiin PerusKäynnillä  

Varaa aika tästä! tai soita ajanvarausnumeroomme 0207340720.

Lisätietoa siitepölyallergiasta seuraavista linkeistä:

Duodecim terveyskirjasto

Allergia- ja Iho- ja Astmaliiton nettisivut