Aikaisemmin punkit eli puutiaiset piinasivat lähinnä saaristoseutuja, mutta vuosien saatossa ne ovat levinneet ja nykyään puutiaisriskialue ulottuu aina pohjoisimpaan Suomeen saakka. Punkit viihtyvät kosteilla, varjoisilla alueilla 5–25 asteen lämpötilassa ja ovat varsin sitkeitä kavereita selviytymään talvenkin yli.
Vain muutaman millimetrin kokoisen punkin aiheuttama vaara ei piile itse eliössä, vaan sen levittämissä taudeissa; borrelioosissa ja puutiaisaivotulehduksessa (TBE eli tick-bornencephalitis). Puutiaisen elinpiirin laajentuessa on laajentunut myös alue missä näihin tauteihin on mahdollista sairastua.
Borreliaa voidaan hoitaa antibiootilla, mutta puutiaisaivotulehdukseen eivät antibiootit tehoa, vaan sitä vastaan voi ottaa rokotteen.
TBE-rokote eli puutiaisaivotulehdusrokote kannattaa ottaa
Puutiaisaivotulehdus (TBE eli tick-born encephalitis) on punkkien levittämä, rokotteella torjuttava tauti. Kolmen rokoteannoksen jälkeen rokote ehkäisee yli yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta kymmenestä.
Ajalla 1.10.2023–30.9.2024 THL:n tartuntatautirekisteriin raportoitiin 200 uutta puutiaisaivotulehdustapausta. Tartunta tapahtuu usein lähes välittömästi punkin pureman jälkeen. Viruksen aiheuttama aivotulehdus oireilee kuumeen ja päänsäryn lisäksi myös voimakkaana uupumuksena, levottomuutena, harha-aistimuksina ja jopa tajuttomuutena, ja joskus pitkittyvinä hankalina hermostollisina oireina. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, vaan hoito keskittyy oireiden lievittämiseen.
Borrelioosi hoidetaan antibiootilla
Punkit levittävät myös Borrelia Burgdorferi –bakteerin aiheuttamaa borrelioosia, jota voidaan hoitaa useamman viikon antibioottikuurilla. Se tarttuu punkin pureman jälkeen vasta tuntien tai jopa vuorokausien jälkeen ja borreliaa kantavien punkkien puremista vain murto-osa eli noin 7.5 % aiheuttaa tartunnan.
Puutiaisen puremakohtaan tulee lähes kaikille ärsytysreaktiona 2–3 cm:n läpimittainen punoitus, joka ei vielä merkitse borreliainfektiota ja siksi kaikille ei aloiteta antibioottihoitoa. Punkin puremakohtaa voi siis seurata rauhassa useamman päivän ajan, vaikka iholla olisikin pientä reaktiota. Ihoon mahdollisesti jäävä punkin imukärsä ei sinällään lisää borrelian tarttumisriskiä, mutta voi tulehtua ja aluetta kannattaa päivittäin puhdistaa paikallispuhdistusaineella. Yli 5 cm:n läpimittainen, laajentuva punoitus yli viikon kuluttua puremasta on varma merkki varhaisvaiheen borreliainfektiosta. Ihottumavaiheessa aloitettu antibioottihoito parantaa lähes aina infektion.
Punkinpurema – milloin lääkäriin?
- Jos puremakohtaan tulee noin 1-2 viikon kuluessa laajentuva yli 5cm punoitus rengasmaisena
- Jos punkinpureman jälki ei häviä, tai puremakohtaan tulee uusi ihottuma
- Jos puremakohtaan syntyy lymfosytooma, eli hyvänlaatuinen punoittava tai sinertävä pehmeä kasvannainen
- Jos punkkia ei ole saatu kokonaan pois ja ihokohta tulehtuu
- Jos 7–21 päivän kuluttua punkin puremasta ilmaantuu yleisoireita; kuten kuumeilua, päänsärkyä tai pahoinvointia tai lihas- ja nivelkipuja
PerusTerveydessä punkkipulmia pohditaan ja hoidetaan PerusKäynnillä eli lääkärin ja hoitajan 20min yhteisvastaanotolla.
Varaa aika nettiajanvarauksestamme!
Punkkirokotetta suositellaan Oulun Kaakkurin alueella asuville
Punkkirokote kannattaa ottaa, jos liikkuu paljon ulkona riskialueilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on lisännyt uusia alueita kansalliseen TBE-rokotteen rokotusohjelmaan tammikuun 2025 alusta lähtien. Hailuotolaiset asukkaat ja loma-asukkaat saavat rokotteen nyt ilmaiseksi. Pohjois-Pohjanmaalle on tullut lisää alueita, joille omakustanteista puutiaisaivotulehdusrokotetta suositellaan. Suositus on ollut voimassa jo Iin kunnan alueella ja nyt rokotetta suositellaan omakustanteisena myös Oulun Kaakkurin alueella asuville ja paljon siellä ulkona liikkuville.
PerusTerveydestä saat punkkirokotukset helposti niin lapsille kuin aikuisillekin, nyt myös Oulunsalossa!
Lue lisää PerusTerveyden punkkirokotuksista tästä!
Varaa rokotusaika näppärästi nettiajavarauksestamme!
LINKIT JA LÄHTEET:
Borrelioosi eli Lymen tauti, Duodecim terveyskirjasto: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00063
Lisätietoa Borreliasta THL:n sivuilla: https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/borrelia
Lisätietoa Puutiaisaivotulehduksesta THL:n sivuilla https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/puutiaisaivotulehdus
Lisätietoa Puutaisaivotulehdusrokotteesta THL:n sivuilla https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/tbe-rokote-eli-punkkirokote
Ilmoita punkkihavainnostasi Turun Yliopiston ja Pfizer Oy:n yhteistyössä kehittämään karttasovellukseen https://www.punkkilive.fi/
YLE:n juttu uusista rokotussuosituksesta https://yle.fi/a/74-20136148