Haavojen oikea hoito on tärkeää

Erilaiset haavat, ihorikot ja nirhaumat ovat yleisimpiä vapaa-ajan tapaturmia. Pienissä vammoissa pärjää muutamalla niksillä kotikonstein, mutta isommissa haavoissa kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Huolellinen puhdistus on avainasemassa kaikissa ihon rikkovissa vammoissa.

Pienet haavat ja nirhaumat voi hoitaa kotona itse. Haavan puhdistukseen soveltuu hyvin tavallinen juokseva kraanavesi, jonka alla ihorikkoa kannattaa pitää parin minuutin ajan. Puhdistettu haava on hyvä peittää esimerkiksi rasvataitoksella tai silikonisidoksella, pienimpiin haavoihin riittää tavallinen laastari. Sidokset vaihdetaan päivittäin haavan puhdistuksen (suihkuttelu) yhteydessä. Siisteissä nirhaumissa sama sidos voi olla paikoillaan parikin päivää.

Useimpiin haavoihin joutuu niiden syntyessä likaa ja maaperän bakteereita. Huolellisen suihkuttelun ja haavanpuhdistamisen lisäksi tulee huolehtia myös jäykkäkouristukselta suojautumisesta. Jos jäykkäkouristusrokotteen tehostuksesta on yli 5 vuotta, on hyvä ottaa tehosterokote.

Isot haavat tulee sulkea

Isomman haavan verenvuoto saadaan tyrehdytettyä ompelemalla tai liimaamalla haavan reunat yhteen. Haava paranee paremmin ja arpi jää useimmiten pienemmäksi, kun haavan reunat on suljettu ajoissa.

Jos verenvuoto ei tyrehdy 10-15 minuutissa haavaa painamalla haavan reunat pitää sulkea ompelemalla tai liimaamalla. Haavan sulku tulisi tehdä 6-12 tunnissa haavan synnystä. Pienet toimenpiteet, kuten haavareunojen yhteen liimaus ja ompelu onnistuvat helposti PerusTerveydessä.


(https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wound_closed_with_surgical_sutures.jpg)

Haavojen tulehtuminen

Joskus haava kuitenkin tulehtuu ja silloin on hyvä tulla näyttämään haavaa ammattilaiselle. Meillä PerusTerveydessä haavan arvioivat asiantunteva sairaanhoitaja ja lääkäri yhdessä esimerkiksi Peruskäynnillä. Hoitaja puhdistaa haavapohjan huolellisesti mekaanisesti. Haavan hoitoon valitaan antimikrobinen bakteereita tuhoava sidos ja tarvittaessa lääkäri aloittaa antibioottihoidon.  Jos haava on kivulias, voidaan haavapohjaa puuduttaa ennen haavan hoitoa.

Joskus haavat kroonistuvat ja vaativat pidempää, säännöllistä hoitoa tullakseen kuntoon. Etenkin iäkkäämpien alaraajahaavat kroonistuvat herkästi ja vaativat säännöllisen haavahoidon lisäksi turvotuksen hoitoa tukisidoksin. PerusTerveydestä löytyy asiantuntemusta myös kroonisten haavojen hoitoon.

Suvi Hyvärinen  
Haavahoidon asiantuntija, sairaanhoitaja