Raskauden ehkäisyyn on käytössä monia menetelmiä, joista kondomi, ehkäisypillerit ja hormonikierukka ovat yleisimmin käytettyjä. Ehkäisyä valittaessa tärkeimpiä kriteereitä ovat sen tehokkuus, turvallisuus ja vähäiset haittavaikutukset.
Hormonaalisella ehkäisyn etuna on raskautta ehkäisevän vaikutuksen lisäksi suotuisat vaikutukset kuukautiskierron säännöllistymiseen, vuotojen harventamiseen ja kuukautiskipujen vähenemiseen.
Hormonikierukka synnyttämättömälle
Kierukkaehkäisimet ovat kehittyneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana merkittävästi ja tämän takia niitä voidaan käyttää lähes kaikenikäisille naisille. Uudet pienemmät ja materiaaliltaan pehmeämmät hormonikierukat sopivat myös synnyttämättömille naisille.
Hormonikierukka voidaan asettaa paikalleen jo muutaman viikko synnytyksen jälkeen ja sitä voi käyttää turvallisesti myös imetyksen aikana.
Hormonikierukka on pieni, pehmeästä materiaalista valmistettu ehkäisyväline.
Onko kierukka turvallinen?
Suomessa myytävien hormonikierukoiden vaikuttavana aineena on keltarauhashormonivalmiste levonorgestreeli. Pilleriehkäisyyn verrattuna hormonimäärä on hyvin pieni ja sen vaikutus on pääasiassa paikallinen.
Koska hormonikierukoissa on vain keltarauhashormonia, sillä ei ole veritulppia lisäävää vaikutusta ja se on turvallinen käyttää myös niillä potilailla, jotka sairastavat aurallista migreeniä.
Myös kuparikierukat sopivat ehkäisyyn niille naisille, joille yhdistelmäehkäisypillerit eivät ole sopivia. Kuparikierukka ei ole hyvä vaihtoehto, jos halutaan apua kivuliaisiin tai runsaisiin kuukautisiin.
Hormonikierukasta riski sairastua rintasyöpään?
Hormonikierukoiden käyttäjien riskistä sairastua rintasyöpään on puhuttu julkisuudessa paljon, mutta laajoissa tutkimuksissa ei ole todettu rintasyöpäriskin suurentuneen hormonikierukkaa raskauden ehkäisyyn käyttävillä.
Menopaussi-iän ohittaneilla hormonikierukkaa käyttävillä on nähty viitteitä kohonneesta rintasyöpäriskistä. Hormonikierukan on todettu pienentävän riskiä kohdun runko-osan ja munasarjasyövän riskiä.
Joskus harvoin kierukka osoittautuu potilaalle sopimattomaksi esimerkiksi pitkäkestoisen tiputteluvuodon tai alavatsatuntemusten takia. Kierukan poistaminen vastaanotolla on nopea toimenpide ja kierukan haittavaikutukset loppuvat pian kierukan poiston jälkeen.
Kierukka on tehokas ehkäisymenetelmä
Hormonikierukan ovat erittäin tehokkaita raskauden ehkäisyssä ja niiden teho on parempi kuin yhdistelmäehkäisypillereillä tai naisen sterilisaatiolla. Kuparikierukan ehkäisyteho on hieman huonompi, mutta samaa luokkaa pillereiden tai sterilisaation kanssa.
Molempien käyttöaika vaihtelee 3-7 vuoden välillä. Yleisimmin käytetyn hormonikierukan ohjeenmukainen käyttöaika on viisi vuotta ja sitä voidaan pitää tietyissä tapauksissa jopa seitsemän vuoden ajan.
Hormonikierukan toiminta perustuu sen kohdunkaulan limaa paksuntavaa vaikutukseen, joka vaikeuttaa siittiöiden kulkua kohtuun, ja se myös aiheuttaa muutoksia kohdun limakalvolla joka estää alkion kiinnittymisen.
Hormonikierukoiden vaikutus ovulaatioon on yksilöllinen, mutta monilla kuukautisvuodot muuttuvat niukoiksi tai loppuvat kokonaan. Kuparikierukoiden ehkäisyteho perustuu kuparin aiheuttamaan vierasesinereaktioon kohdussa.
Kierukan asettaminen lääkärin vastaanotolla
Kierukoiden asetus tapahtuu lääkärin vastaanotolla gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.
Piirretty kuva kuparikierukan asettumisesta kohtuun.
Lue lisää kierukan laitosta tai poistamisesta:
Petja Orre
Kirjoittaja työskentelee johtavana lääkärinä PerusTerveys Helsingissä
Lue myös: