D-vitamiini

Riittämätön D-vitamiinin saanti on Suomessa yleistä pitkän pimeän ajan vuoksi. 

Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää erityisesti luuston kasvulle ja hyvin voinnilleSe on myös tärkeä osa osteoporoosin hoitoa.  

D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon vaikutuksesta. Vitamiinin tarvetta voidaan turvata myös riittävän monipuolisella ravinnolla. Ruoan tärkeimmät D-vitamiinilähteet ovat vitaminoidut maitovalmisteet ja levitettävät ravintorasvat sekä kala. Perinteisesti on suositeltu rasvakaloja (lohi, siika, muikku), mutta D-vitamiinia on vähärasvaisemmissakin kaloissa. Kananmunan keltuainen, maksa, broileri, kantarellit ja suppilovahverot ovat hyviä D-vitamiinilähteitä. 

Elimistö tarvitsee yhteensä 40 μg D-vitamiinia/vrk (ravinnosta tai ravintolisänä), jotta 25-OH-D-vitamiinipitoisuus ei laskisi. 

Riittävää D-vitamiinin pitoisuutta voi mitata D-vitamiini-25-OH määrityksellä.  

  • Voitte varata ajan PerusTerveyden edulliseen laboratorioon D-vitamiinitason mittaukseen. Tutkimus ei vaadi esivalmistelua. Varauksen voitte tehdä puhelimitse tai nettiajanvarauksena.