Riittämätön D-vitamiinin saanti on Suomessa yleistä pitkän pimeän ajan vuoksi.
Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää erityisesti luuston kasvulle ja hyvin voinnille. Se on myös tärkeä osa osteoporoosin hoitoa.
D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon vaikutuksesta. Vitamiinin tarvetta voidaan turvata myös riittävän monipuolisella ravinnolla. Ruoan tärkeimmät D-vitamiinilähteet ovat vitaminoidut maitovalmisteet ja levitettävät ravintorasvat sekä kala. Perinteisesti on suositeltu rasvakaloja (lohi, siika, muikku), mutta D-vitamiinia on vähärasvaisemmissakin kaloissa. Kananmunan keltuainen, maksa, broileri, kantarellit ja suppilovahverot ovat hyviä D-vitamiinilähteitä.
Elimistö tarvitsee yhteensä 40 μg D-vitamiinia/vrk (ravinnosta tai ravintolisänä), jotta 25-OH-D-vitamiinipitoisuus ei laskisi.
Riittävää D-vitamiinin pitoisuutta voi mitata D-vitamiini-25-OH määrityksellä.
- Voitte varata ajan PerusTerveyden edulliseen laboratorioon D-vitamiinitason mittaukseen. Tutkimus ei vaadi esivalmistelua. Varauksen voitte tehdä puhelimitse tai nettiajanvarauksena.