Pienten lasten antibioottikuurien määrä vähentynyt

Tanskalaisessa tutkimuksessa kerättiin tietoa alle 1-vuotiaiden lasten antibioottien käytöstä. Tiedot 560 000 lapsen saamista antibiooteista, antibioottikuurien kestoista sekä muista lääkityksistä analysoitiin. Tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako syntymäkuukausi antibioottikuurin saantiin ensimmäisen elinvuoden aikana. Lisäksi selvitettiin, onko antibioottien käyttöä onnistuttu vähentämään 2000-luvullaja kuinka pneumokokkirokotus (PCV) on vaikuttanut antibioottien käyttöön.

Tuloksena oli, että 46% kaikista alle 1-vuotiaiden lasten lääkeresepteistä oli kirjoitettu antibiootteja varten. Perheen ainoat lapset saivat vähemmän antibiootteja kuin lapset, joilla oli sisaruksia. 89% antibiooteista oli joko V-penisilliiniä tai Amoksisilliiniä.

Antibioottikuurin ensimmäisen elinvuoden aikana saavien lasten määrä väheni 41%:sta 35%:iin. Seuranta-aika oli 8 vuotta. Kuitenkin antibioottien päivittäisannosten määrä pysyi samana pidempien kuurien takia. Pneumokokkirokote laski antibiootin käyttöä 7%. Talvikuukausien aikana lapset sairastivat enemmän antibioottihoitoisia sairauksia, eniten kuureja kirjoitettiin helmikuussa.

Antibioottien käyttöä on pyritty järjestelmällisesti vähentämään kasvavan antibioottiresistenssin vuoksi. Tarkoituksena on turvata, että vakavat ja oikeasti antibioottihoitoa vaativat bakteeri-infektiot saadaan jatkossakin hoidettua nykyisillä lääkkeillä. Samalla potilas säästyy turhalta kuurilta ja antibiootin riskeiltä. Riskejä ovat esimerkiksi allergiset reaktiot ja haitat suoliston omalle mikrobistolle sekä varsinkin pienillä lapsilla immuunitoiminnan häiriöt.

Pienet lapset saavat paljon antibiootteja ja on todettu, että jopa 20-50% niistä hoidetaan ei-bakterielleja ylähengitystieinfektioita, joihin antibiootit ovat tehottomia.

Lääkärit pyrkivät arvioimaan aina yksilöllisesti antibioottihoidon tarpeen ennen antibioottikuurin määräämistä potilaan oireiden ja sairauden sekä yleistilan mukaan. Tästä on hyötyä sekä potilaalle itselleen, että koko väestölle.

Lähde:
Pediatrics 9/2017: Trends in Antibiotic Use by Birth Season and Birth Year

 

Lue myös: