Punkkirokote helposti – ota puutiaisaivokuumerokote ajoissa

Punkkirokotuksen hinta 64 € (kokonaishinta sis.rokoteaineen ja rokotuksen)

Punkkirokote eli puutiaisaivokuumerokote (TBE-rokote) antaa suojan puutiaisten levittämää virusperäistä puutiaisaivotulehdusta vastaan. Puutiaisaivotulehdus tunnetaan myös nimellä puutiaisaivokuume.

Punkkirokote otetaan kolmen pistoksen sarjana. Suoja muodostuu pari viikkoa toisen rokotuskerran jälkeen.

Rokote soveltuu sekä lapsille että aikuisille.

Vaikka rokotetta kutsutaan punkkirokotteeksi, se ei suojaa borrelioosilta eikä estä punkin puremia.

Ota punkkirokote ajoissa

Helpoin ja varmin tapa suojautua puutiaisaivokuumeelta on rokotuksen ottaminen. Ensimmäinen rokote tulisi ottaa viimeistään kevään kynnyksellä, jotta suoja ehtii muodostua kesäksi.

PerusTerveydessä rokotuksen hinta on 64 € / rokotuskerta (kokonaishinta, ei muita kuluja).

Varaa aika punkkirokotukselle valitsemalla Hoitajakäynti tai Rokotuskäynti nettiajanvarauksessa tai soita.

Yhdellä Hoitajakäynnillä voimme rokottaa 1-2 henkilöä.

Aikoja on runsaasti tarjolla arkisin.

Perussuojan rokotusohjelma:

Rokotusohjelma sisältää kolme rokotuskertaa.

1. rokote: Haluttuna aikana.
2. rokote: 2vk-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta
3. rokote: 9-12 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta

Jos punkkikausi lähestyy uhkaavaa vauhtia ja rokotukset aloitetaan myöhäisessä vaiheessa, voidaan rokotusohjelmaa nopeuttaa. Toinen rokote voidaan ottaa aikaisintaan kaksi viikkoa ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Rokotusohjelma antaa perussuojan puutiaisaivokuumetta vastaan kolmeksi vuodeksi. Ensimmäinen tehosteannos otetaan tavallisesti kolmen vuoden kuluttua ja sitä seuraavat tehosteannokset viiden vuoden välein.

Varaa aika punkkirokotukselle valitsemalla Hoitajakäynti tai Rokotuskäynti nettiajanvarauksessa tai soita.

Yhdellä Hoitajakäynnillä tai rokotuskäynnillä voimme rokottaa 1-2 henkilöä.

Kenelle punkkirokotetta suositellaan?

Punkkirokotetta suositellaan kaikille, jotka asuvat tai oleskelevat toistuvasti puutiaisaivokuumeen riskialueilla. Pahin riskialue kattaa rannikkoseudun ja saariston, mutta viime vuosien aikana puutiaisaivokuume on levinnyt myös sisämaahan.

Jos asut sisämaassa ja liikut paljon luonnossa, rokotteen ottaminen kannattaa. Puutiainen saattaa tarttua vaatteisiin tai ihoon luontoretkellä tai matkata kotiin lemmikkieläimen turkissa ja sitä kautta tarttua ihmiseen.

Kenelle punkkirokote ei sovi?

Vaikea kananmuna-allergia tai allergiset reaktiot aiemman punkkirokotuksen yhteydessä voivat olla syitä jättää rokote ottamatta. Rokotetta ei myöskään suositella raskaana oleville. Imetyksen aikana rokotteen ottaminen on turvallista.

Suojaudu punkeilta myös rokotuksen jälkeen

Punkin puremia on syytä välttää, vaikka olet ottanut rokotuksen puutiaisaivokuumetta vastaan. Rokote ei estä punkkia puremasta eikä suojaa borrelioosilta eli Lymen taudilta, joka on puutiaisaivokuumetta harvinaisempi mutta vakava infektiosairaus.

Punkkialueille oleskeltaessa on siis syytä tarkistaa iho päivittäin. Aktiivinen puutiaiskausi kestää toukokuusta lokakuuhun, mutta punkit voivat olla liikkeellä jo huhtikuussa, kun lämpötila nousee yli viiden asteen.

Tarkista kaikki perheenjäsenet ja myös lemmikkieläimet. Puutiainen voi lymyillä kotona pitkiä aikoja, ennen kuin tarttuu ihmiseen.

Luonnossa puutiaisaivokuumetta kantavia punkkeja elää erityisesti aluskasvillisuuden joukossa heinikossa ja pensaikossa. Käytä pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja sekä kumisaappaita, kun liikut alueilla, joissa puutiaisten levittämää aivotulehdusta esiintyy.

Näin teet punkkitarkistuksen

Kun punkki puree, se erittää puuduttavia aineita sylkirauhasistaan. Siksi punkin kiinnittymistä on vaikea havaita.

Tutki huolellisesti koko vartalo. Syynää erityisesti päänahka, hiukset, korvantaustat ja vartalon nivelkohdat. Punkki saattaa ryömiä vartalollasi tunteja ennen kuin se kiinnittyy ihoon. Lapsilla punkki kiinnittyy yleensä ylävartaloon.

Pyydä tarkistukseen apua ystävältä tai perheenjäseneltä, sillä omin silmin on vaikea nähdä vartalonsa kaikkia kohtia.

Milloin lääkäriin, jos punkki puree?

Hakeudu lääkäriin, jos iholle ilmestyy ihomuutoksia ja epäilet punkin puremaa. Jos punkin pureman jälkeisinä viikkoina esiintyy lämpöilyä, väsymystä, päänsärkyä tai muuta oireilua, on myös hyvä varata aika lääkärille.

Varaa aika punkkirokotukselle valitsemalla Hoitajakäynti nettiajanvarauksessa tai soita.

Yhdellä Hoitajakäynnillä tai Rokotuskäynnillä voimme rokottaa 1-2 henkilöä.

Lue lisää punkin levittämistä sairauksista blogissa:
Vaarana puutiaisaivotulehdus ja Borrelia