Sairaanhoitajan PerusPäivä

Hoitajan työnkuva PerusTerveydessä on hyvin monipuolinen. Itse toimin pääsääntöisesti Vuosaaren toimipisteellä Helsingissä, mutta saattaa minua nähdä puuhailemassa myös muilla pääkaupunkiseudun toimipisteilläkin yhdessä kollegojeni kanssa. Jokaisella meistä hoitajista on samankaltainen työnkuva, mutta kukin tuo varmasti vastaanotolle jotain omaa persoonasta ja työkokemuksesta riippuen. Itse pyrin tarjoamaan jokaiselle tulijalle ymmärtävän ja kuuntelevan kohtaamisen ripauksella iloista mieltä ja huumoria. Terveydenhoitajan koulutukseen kuuluu laajojen teoriaopintojen lisäksi useita käytännön harjoitteluita eri elämänvaiheissa olevien ihmisten parissa. Tämä tuo näkökulmaa ja taitoja kohdata ihmisiä koko elinkaaren ajalta eli pystymme PerusTerveydessäkin ottamaan asiakkaita vastaan ns. ”vauvasta vaariin”.

Ensimmäisenä aamulla valmistelemme toimipisteen kuntoon päivän vastaanottoja varten. Katsomme päivän suunnitelman ja varaamme tarvittavia välineitä valmiiksi sekä tarkastamme mittauslaitteiden toimivuuden. ”Labrapäivinä” avaamme vastaanotot normaalia aikaisemmin ja otamme päivän alkajaisiksi erilaisia laboratorionäytteitä (Psst..Tiesithän, että meille voi saapua näytteenottoon myös ilman lähetettä?).

Esikäsittelemme näytteet toimipisteellämme ja lähetämme ne laboratorioon tutkittavaksi. Lisäksi arkistoimme asiakirjoja, postitamme lähetteitä ja saatat kuulla äänemme myös soittaessasi ajanvaraukseemme. Lisäämme myös kuulumisiamme teille sosiaaliseen mediaan ja voit nähdä meidät osana erilaisia tapahtumia kuten esimerkiksi messuilla, joissa PerusTerveys on mukana.

”Psst..Tiesithän, että meille voi saapua näytteenottoon myös ilman lähetettä?”

Tiivis yhteistyö lääkärin kanssa

Päivän aikana otamme vastaan asiakkaita yhteistyössä lääkärin kanssa. Peruskäynnille tullessasi kartoitamme ennen lääkärin tuloa mm. esitietosi, perussairautesi, lääkityksesi ja aikaisemmat sairautesi. Oirekuvastasi riippuen arvioimme vointiasi erilaisilla pienillä tutkimuksilla, kuten katsomalla nielun ja korvat sekä mittaamalla lämmön ja verenpaineen. Tarvittaessa voimme ottaa myös muutamia pika-näytteitä kuten tulehdusarvon tai nielun A-streptokokkitestin vastaanoton yhteydessä. Lääkäri tulee tämän jälkeen tapaamaan sinua samaan huoneeseen, ja kun meillä on antaa hänelle jo esitietoja voinnistasi, hän voi aloittaa suoraan omien tarkempien tutkimusten tekemisen.

Mielestäni tämä työnjako takaa nopean ja sujuvan, mutta silti asiantuntevan palvelun asiakkaalle, eikä sinun tarvitse sairaana odottaa vuoroasi useampaan eri tutkimushuoneeseen. Lisäksi myös laskutus hoituu kanssamme samassa huoneessa, joten siitäkään ei koidu sinulle ylimääräistä odottelua. Pyrin myös itse hyödyntämään koko varatun ajan ja voin esimerkiksi antaa sinulle vinkkejä sairauden omahoidosta sekä sen ennaltaehkäisystä jatkossa.

Hoitajakäynnistä apua moneen vaivaan

Otamme asiakkaita vastaan myös hoitajakäynneillä, joihin ei kuulu lääkärin tapaaminen. Näillä käynneillä teemme esimerkiksi rokotustarpeen kartoituksia ja korvahuuhteluita, rokotamme, hoidamme haavoja ja poistamme ompeleita sekä otamme erilaisia näytteitä. Lisäksi meille voit varata ajan laajaan terveystarkastukseen, jonka aikana kartoitamme terveydentilaasi yksilöllisesti. Terveys ja oma koettu hyvinvointi ovat moniulotteinen kokonaisuus, johon vaikuttavat monet eri tekijät elämässä ja joskus voi olla vaikea itse tiedostaa mistä mahdollinen paha olo johtuu.  Tarkoitus ei ole jakaa nuhteita, vaan voit saapua vastaanotolle omana itsenäsi ja huoletta kysyä sekä ihmetellä. Tarkoituksemme on kuulla sinun ajatuksesi, toiveesi sekä huolesi hyvinvointiisi liittyen. Joskus voi olla myös tärkeä kuulla, että terveydentilassasi vaikuttaa olevan kaikki kohdallaan ja voit jatkaa samaan malliin!

Tässäpä minun kuulumiset ja terveiset teille! Nyt vuorostani minua kiinnostaisi tietää, mistäsinä haluaisit kuulla lisää tai onko jonkinlaista palvelua, jota toivoisit meiltä lisäksi saavasi?

Elli Pekkola
Terveydenhoitaja

Kirjoittaja työskentelee PerusTerveys Helsingin toimipisteillä sekä Vuosaaressa, että Itäkeskuksessa.