Helle hellii – mutta varo lämpöuupumusta!

Helle kuormittaa elimistä monella eri tavalla: lämpötilan nousu rasittaa kehoa jo sellaisenaan, ja lisäksi neste- ja suolatasapaino saattavat keikahtaa runsaan hikoilun seurauksena.

Tavallisia helteen mukanaan tuomia oireita ovat esim. verenpaineen laskemisesta aiheutuva huimaaminen, jalkojen turvottelu, lihaskrampit- ja nykäisyt. Vaivoihin auttavat tavallisesti veden tai urheilujuoman nauttiminen, lepääminen ja viileään hakeutuminen.

Helteellä on syytä olla erityisen tarkkana, jos elimistön lämpökuormaa kasvatetaan esimerkiksi raskaalla työ- tai urheilusuorituksella. Lepotaukoja ja nesteytystä ei pidä unohtaa – suoritus ei onnistu, kunto ei kohoa eikä urakka tule valmiiksi, jos tekijä simahtaa lämpöuupumuksen vuoksi.

Myös kesäjuhlissa kannattaa pysyä valppaana: alkoholi- ja kofeiinipitoiset juomat eivät sovi nesteyttäjiksi, vaan horjuttavat elimistön nestetasapainoa entisestään. Jos järjestät juhlat, pidä huoli siitä, että vierailla on tarjolla myös alkoholittomia juomia. Juhlijoiden olisi hyvä nauttia jokaista alkoholiannosta kohti lasillinen alkoholitonta nestettä.

Lämpöuupumus voi kehittyä lämpöhalvaukseksi

Lämpöuupumusta voi hoitaa itse, jos oireet ovat lieviä. Tavallisesti lämpöuupumukseen liittyy mm. päänsärkyä, yleistä huonoa oloa, ärtyisyyttä ja kova jano. Jos oireet eivät häviä viileään hakeutumisella, viileällä suihkulla, pienellä suolapalalla ja juomalla runsaasti vettä, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä lääkäriin.

Lämpöuupumus voi kehittyä myös lämpöhalvaukseksi, joka on aina hätätilanne.

Soita hätänumeroon, jos:

  • Lämpimässä oleskelleen kehon lämpötila nousee yli 40 asteen
  • Hänellä on muita lämpöhalvauksen oireita: tasapainovaikeuksia,  sekavuutta, kouristuksia, pahoinvointia tai vaikeuksia hengittää.
  • Oireilija on pieni lapsi, vanhus tai perussairauden heikentämä.

Tarkkana sairauksien kanssa!

Ripuli tai oksentelu vievät helteellä neste- ja suolatasapainon helposti vinksalleen. Silloin saatetaan tarvita suonensisäistä nesteytystä. Viattoman oloiseen vatsatautiin kannattaakin kuumalla säällä suhtautua astetta varovaisemmin: mikäli nesteet eivät pysy sisällä ja potilas alkaa väsähtää, ota yhteyttä lääkäriin.

Jos sinulla on pitkäaikaissairaus tai olet toipilas, voi elimistösi kyky sopeutua helteeseen olla alentunut. Myös monet lääkitykset voivat heikentää elimistön nestetasapainoa tai lämmönsietokykyä.

Onkin tärkeää, että seuraat oloasi ja hakeudut lääkäriin, jos sairautesi oireet pahenevat helteellä tai tavallisuudesta poikkeavaa oireilua. Toisinaan voi olla paikallaan esimerkiksi seurata elimistön suolatasapainoa tavallista tarkemmin tai tarkastaa lääkitystä.

 

Pidä elimistöstäsi hyvää huolta helteellä ja käänny herkästi lääkärin puoleen, jos olo mietityttää! Olemme täällä sinua varten.