Ompeleiden ja haavahakasten poisto

Ompeleiden poiston ajankohta riippuu haavan sijaintipaikasta ja käytetystä ompelutekniikasta. Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Tavoitteena on poistaa ompeleet kivutta ja edistää haavan paranemista. Mikäli ompeleet poistetaan liian aikaisin, haava saattaa aueta. Liian pitkään pidetyt ompeleet voivat kapseloitua ja hidastaa haavan paranemista.

Ompeleet poistetaan kasvojen alueelta keskimäärin 3–5 vuorokauden kuluttua, vartalolta 7–10 vuorokauden kuluttua, venytykselle alttiilta kohdilta, esimerkiksi jalasta, keskimäärin 14 vuorokauden kuluttua. Haavan rasittamista, hankautumista ja venyttämistä vältetään vähintään kuuden viikon ajan. Vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta voi saunoa. Jos haava-alueelle ilmaantuu kipua, kuumotusta tai eritystä tai jos kuume nouse, täytyy asiakkaan olla yhteydessä hoitavaan tahoon.

  • PerusTerveydessä ompeleiden ja haavahakasten poisto on sairaanhoitajan tekemä toimenpide. Hoitaja poistaa ompeleet, tarkastaa haavan paranemistilanteen ja antaa jatkoon kotihoito-ohjeet. Voit varata 20 minuutin mittaisen hoitajan vastaanottoajan puhelimitse numerosta 0207 340 720