Punkit tulevat – suojaudu!

Suomessa esiintyy nykyään kahta ihmiselle haitallista Ixodes-suvun puutiaista eli kansankielellä punkkia. Tavallinen punkki ja Taiga-punkki ovat silmämääräisesti arvioituna saman näköisiä ja kokoisia verta imeviä vihulaisia. Aikaisemmin punkit piinasivat lähinnä saaristoseutuja, mutta vuosien saatossa ne ovat levinneet ja nykyään puutiaisriskialue ulottuu aina Rovaniemelle saakka. Vain muutaman millimetrin kokoisen punkin aiheuttama vaara ei piile itse eliössä, vaan sen levittämissä taudeissa, joista yleisimpiä ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus jota vastaan on mahdollista hankkia myös punkkirokote.

Vaarana puutiaisaivotulehdus sekä Borrelia

Puutiaisaivotulehdus (TBE eli tick-born encephalitis) on punkkien levittämä, rokotteella torjuttava tauti. Myös Kumlingen taudiksi kutsuttu sairaus on lisääntynyt Suomessa nopeasti. Vuonna 2015 liki 70 suomalaista sairastui puutiaisaivokuumeeseen. Se tarttuu usein lähes välittömästi punkin piston jälkeen. Viruksen aiheuttama aivotulehdus oireilee kuumeen ja päänsäryn lisäksi myös voimakkaana uupumuksena, levottomuutena, harha-aistimuksina ja jopa tajuttomuutena. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, vaan hoito keskittyy oireiden lievittämiseen. Vaikka puutiaisaivokuumeeseen sairastuneiden joukossa kuolleisuus on vain 1% luokkaa, se jättää pysyviä neurologisia oireita jopa 5%:lle taudin kärsineistä.

Lisätietoja puutiaisaivotulehduksesta THL:n sivuilta.

Punkit levittävät myös Borrelia Burgdorferi–bakteerin aiheuttamaa borrelioosia. Se tarttuu punkin piston jälkeen vasta tuntien tai jopa vuorokausien jälkeen. Tyypillinen borrelioosin ensioire on piston jälkeen viikon kuluessa iholle nouseva halkaisijaltaan noin 5cm:n kokoinen punoittava rengas, joka tunnetaan nimellä Erythema Migrans eli vaeltava punoitus. Se esiintyy n. 75%:ssa borrelioosi-infektioista. Tällaisessa tilanteessa aloitettu antibioottihoito katkaisee yleensä tehokkaasti taudin kehittymisen. Kaikille ei kehity tyypillistä iho-oiretta ja punkin pistosta tarttuva borrelioosi oireilee osalla potilaista suoraan keskushermosto-oireilla. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Puutiaisen pistoilta kannattaa siis suojautua koko kesän ajan tautien välttämiseksi. Punkit viihtyvät tyypillisesti 10-20 cm korkeassa heinikossa. Alueilla joissa punkkeja esiintyy paljon, punkin voi saada seuraukseen liki mistä tahansa luonnossa liikkumisesta. Paras tapa suojautua punkeilta on käyttää pitkälahkeisia housuja, jotka ovat nilkoista riittävän tiukat tai laitettu esimerkiksi kumisaappaiden sisään. Punkkikarkotteista saattaa olla apua. Punkkialueilla liikuttaessa punkkitarkastus tulee tehdä päivittäin.

PerusTerveyden toimipisteissä punkkirokote maksaa 50 € (kokonaishinta/rokote). Parhaan tehon saamiseksi rokote tulee ottaa kolmen pistoksen sarjana 1-2 kuukauden sekä 5-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tarvittaessa kaksi ensimmäistä rokotetta voidaan antaa nopeutettuna sarjana kahden viikon välein. Kahden rokotuskerran jälkeen punkkirokote on tehokas jo tulevana kesänä.

Lue lisää PerusTerveyden punkkirokotuksesta eli puutiaisaivokuumerokotuksesta.

Varaa rokotusaika heti lähimmästä PerusTerveys toimipisteestä.

Petja Orre, LL
Kirjoittaja työskentelee vastuulääkärinä PerusTerveys-lääkäriasemalla Vuosaaressa