Ihomuutokset ja luomet – milloin lääkäriin? 

Ihon luomet ovat yleinen syy hakeutua lääkärin arvioon. Usein taustalla on huoli luomen muuttumisesta pahanlaatuiseksi syöpäsoluja sisältäväksi muutokseksi. Huolen voi herättää luomen koon kasvu, ulkonäön muuttuminen tai oireet luomen alueella tai sen ympärillä. Myös äkkiä ilmaantuneita uusia luomia halutaan näyttää lääkärille. Auringon ultraviolettisäteily on yksittäisistä ihosyövän riskitekijöistä suurin. Siksi iho on syytä suojata liiallista auringonvalolta auringonsuojavoitein ja rajoittamalla auringossa oleskelua. Etenkin ihon palamista on syytä välttää. 

Monesti luomiarvio halutaan myös, kun luomi tai ihon patti aiheuttaa kosmeettista haittaa tai häiritsee hankautumalla tai vaatteisiin takertumalla. Hankautuminen ei lisää riskiä luomen muuttumisesta pahanlaatuiseksi.  Myös iholle tulleiden vammojen ja vaurioiden kohdille voi kehittyä ihomuutoksia. Hakeutumalla lääkärin arvioon saat parhaan käsityksen siitä, mitä ihomuutokselle voi tehdä.

Monenlaisia pahanlaatuisia muutoksia 

Kaikki ihon pahanlaatuiset muutokset eivät ole samanlaisia. Yleisin ihosyövän muoto on basaliooma eli tyvisolusyöpä. Basaliooman syntyy vaikuttaa yleensä pitkäaikainen altistus ultraviolettisäteilylle ja siksi sitä tavataan tyypillisesti kasvoissa ja muilla vuosien varrella auringolle altistuneilla alueilla. Basalioomiakin on erilaisia, mutta tyypillisiä piirteitä ovat kasvoissa ihon väriset tarkkarajaiset muutokset, jotka voivat hilseillä ja olla näppylämaisesti koholla ihosta. Vartalolla muutokset ovat monesti matalampia ja pinnallisempia. Basalioomat kasvavat yleensä hitaasti eivätkä lähetä etäpesäkkeitä.

 


Basaliooma silmäkulmassa. Hankalista paikoista kannattaa ottaa koepala muutoksen laadun selvittämiseksi. (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basalioma_02.jpg)

Okasolusyöpä on basalioomaa nopeammin kasvava ihon pahanlaatuinen muutos. Sen esiasteita ovat aurinkokeratoosi ja Bowenin tauti. Okasolusyövässä ihomuutoksissa nähdään tyypillisesti haavautumista ja voimakasta kovan ihomaisen kudoksen kasvua eli keratoosia. Okasolusyöpä voi lähettää etäpesäkkeitä läheisiin imusolmukkeisiin.  

Melanooma on ihosyövän muodoista vakavin. Melanoomatapausten määrä kasvaa länsimaissa nopealla tahdilla. Sitä tulee epäillä erityisesti, jos aikaisemmin havaittu luomi alkaa kasvamaan, muuttamaan väriä, vuotamaan verta tai jos  luomen ympärille ilmestyy satelliittiluomia eli pieniä uusia ihomuutoksia. Joskus melanooma voi kehittyä myös aiemmin terveelle iholle. Epäilyttävissä ihomuutoksissa melanoomaa ei voi poissulkea ilman kudosnäytettä. Vaikka runsas auringonvalo on melanooman riskitekijä, se voi syntyä mille tahansa ihon tai limakalvon alueelle.  


Melanooma iholla. Tällainen muutos kannattaa usein poistaa kerralla kokonaan näytteeksi. (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Melanoma.jpg)

Ihomuutosten poistaminen ja koepala 

Usein luomitarkastuksessa todetaan että asiantuntija huolestuukin eri luomesta kuin mistä asiakas on ollut huolissaan. Yleislääkäri voi poistaa suurimman osan ihomuutoksista. Joskus muutos voi sijaita niin hankalassa paikassa, kuten kasvoissa, tai olla niin iso että siitä on järkevämpää ottaa koepala eli biopsia. Molempia toimenpiteitä varten annetaan paikallispuudutus. Tällöin lääkäri laittaa pienellä neulalla puuduteainetta sille ihoalueelle, jota on tarkoitus käsitellä.  

Puudutusaineen vaikutuksen alettua itse toimenpide kestää 5-20 minuuttia. Tämän jälkeen haava-alue suljetaan joko iholle tai ihonalaiskudokseen laitettavilla ompeleilla. Joskus pienten koepalojen oton jälkeen suluksi riittää ihoteippi. Useimmiten ompeleet ovat sulamattomia ja ne pitää poistaa 5-10 päivää toimenpiteen jälkeen. Toimenpiteen jälkeen potilas saa kirjalliset ohjeet haavan hoidosta. Normaalisti haavan saa kastella vuorokauden kuluttua toimenpiteestä, mutta saunaan tai uimaan ei saa mennä ennen ompeleiden poistoa.

  • Mikäli luomet häiritsevät tai haluat poistattaa luomia esimerkiksi esteettisistä syistä, niin ole yhteydessä ajanvaraukseemme 0207 340 720. Autamme mielellämme luomiin liittyvissä asioissa.

 

Petja Orre, LL
Kirjoittaja työskentelee johtavana lääkärinä PerusTerveys Helsingissä